У
нескінченному пошуку легальних засобів покращення результативності все більше
спортсменів звертають увагу на сік. Звичайно, ми говоримо про фруктовий і
овочевий натуральний сік, а не про те, що продається в магазині в пакетах.
Ідея соку як
спортивного еліксиру неймовірно популярна. Наприклад, одне з досліджень
виявило, що велосипедисти, які випили буряковий сік перед 10-мильною гонкою,
пройшли дистанції швидше на 3%, порівняно з тим, коли не пили сік. Не зовсім
зрозуміла технологія дії соку, але один з авторів дослідження припускає, що
рідкий буряк допомагає покращити кисневе та кровопостачання м'язів та допомагає
м'язам використовувати кисень більш ефективно. Але буряковий сік, як ви
розумієте, не найсмачніший напій у світі.
Інші
виявляють підвищену увагу вишневому соку, який, як стверджується, здатний
допомогти спортсменам відновлюватися ефективніше. Сік кислої вишні допомагає
зменшити біль у м'язах та слабкість після інтенсивного силового тренування або
марафону.
Навіть якщо
з часом усі ці дослідження будуть спростовані, існують інші серйозні підстави
звернути увагу на сік. Це відмінний спосіб отримати важливі поживні речовини та
вітаміни, не звертаючись до харчових добавок або будь-якого іншого менш
натурального способу. Сік - відмінний спосіб для спортсменів збільшити поживну
щільність уживаних продуктів, не збільшуючи кількість клітковини.
Хіба
клітковина не корисна, запитаєте ви? Для більшості з нас більшість часу так,
але тільки не для професійних спортсменів, які виходять на змагання. Фрукти та
овочі багаті на поживні речовини, але в той же час містять багато клітковини.
Професійні атлети спалюють стільки калорій на день, що мають багато з'їдати,
щоб не відставати від своїх потреб. Якби вони споживали всю цю їжу у твердій
формі, то створили б у своєму животі величезний тягар із усього цього.
Пробуйте
різні суміші, доки не знайдете щось своє. Вибирайте фрукти та овочі, які смачні
в оригіналі, містять багато води та досить щільні. Морква, апельсин, капуста,
буряк, яблука, огірок, солодкий перець, огірки, шпинат, селера, ананаси,
мандарини, персики, нектарини, сливи, грейпфрут – відмінна основа для соку, а
імбир, лимон і лайм доповнення. Найоптимальніше пити сік з ранку.
Коментарі