Міжсезоння - це час,
коли простудні захворювання зустрічаються частіше, ніж зазвичай. Організм
людини, особливо з ослабленим імунітетом, чуйно реагує на осінню сльоту і
вологість.
Простудні
захворювання в цей період є наслідком імунологічної перебудови організму. В цей
час він переживає певний стрес від браку сонячного проміння, нестачі вітаміну
D, частих переохолоджень.
Важливе значення для
виникнення простудного захворювання має часте переохолодження організму в цей період.
Переохолодження пов'язано не з різким зниженням температури навколишнього
середовища, а з неправильним вибором одягу. Восени досить часто спостерігаються
добові коливання температури. Тому якщо одяг обрана неправильно, то організм
людини протягом доби змушений кілька разів регулювати свій теплообмін,
налаштовуючись на ту чи іншу температуру.
Наслідками простудних
захворювань може стати загальне зниження тонусу організму, різке падіння
працездатності і опірності, негативним факторам навколишнього середовища,
хронічні запальні захворювання.
Профілактика застуд
може бути досить проста. Для цього необхідно в першу чергу забезпечити
правильне, повноцінне харчування та також не забувати вживати спеціальні противопростудні сиропи
або вітамінні комплекси . Тобто потрібно скласти свій раціон таким чином, щоб
ваш організм отримував всі необхідні поживні речовини, вітаміни і мінерали.
Білки і вуглеводи
вашому організму необхідні для вироблення енергії і забезпечення будівельним
матеріалом всіх клітин. В тому числі і клітин, що відповідають за імунітет.
Задовольнити повну потребу організму в білках можна за допомогою достатньої
кількості м'яса в раціоні. Найбільш корисним є м'ясо курки. Воно містить
мінімальну кількість жирів і максимально повно засвоюється в шлунково-кишковому
тракті. Другим за важливістю джерелом легкозасвоюваного білка є бобові.
Найбільш корисні соєві продукти, на другому місці стоять квасоля, горох і боби.
Для достатнього
надходження вуглеводів в організм постарайтеся не налягати на рафінований
цукор. Навпаки, для профілактики простудних захворювань, вміст сахарози в
раціоні на цей період слід зменшити. Справа в тому, що один з найбільш
небезпечних збудників простудних захворювань, золотистий стафілокок є активним
споживачів сахарози. Найкращим виходом для забезпечення потреби організму у
вуглеводах буде включення в раціон сухофруктів, меду, квіткових нектарів. У цих
продуктах сахароза не міститься. Їх вуглеводи - це глюкоза, фруктоза, лактоза.
Вони не придатні для харчування стафілокока.
Вітаміни, мінерали та
мікроелементи у великій кількості містяться в овочах, фруктах, крупах,
злакових, бобових рослинах, зелені. Для того, щоб повністю задовольнити вашу
потреби практично у всіх необхідних мікроелементах і мінералах досить з'їдати в
день по 100 грамів будь-пряної зелені або салату. Виростити ці рослини під силу
будь-якій людині на своєму підвіконні.
Величезне значення
для імунної системи має такий мікроелемент як йод. Приймати чи ні в осінньо -
зимовий період додаткові вітамінні препарати - однозначної відповіді на це
питання немає. Все залежить від вашого раціону. Якщо він містить в добовій
нормі більше півкілограма свіжих, які не пройшли парову обробку овочів і
фруктів, то потреби в додаткових препаратах у вас немає.
При меншій кількості
необхідно обережно вводити вітамінні препарати. Пам'ятайте, що їх надлишок може
завдати шкоди вашому здоров'ю.
Специфічними
продуктами, які допомагають уникнути захворювання на застуду і швидко встати на
ноги в разі зараження, є продукти, що містять фітонциди. В першу чергу, це
часник, цибуля, редька. При щоденному вживанні в їжу цих продуктів в сирому
вигляді забезпечить вам кілька факторів впливу на організм:
- ваша імунна система
отримає додаткове стимулювання за рахунок впливу на неї екстрактивних речовин;
- організм в
достатній кількості буде отримувати фітонциди, які згубно діють на будь-які
форми вірусів і бактерій;
- часник, цибуля,
гіркий перець і редька володіють відмінним засобом проти зараження глистной
інвазією;
- вітамінний
комплекс, який міститься в вищеназваних продуктах, допоможе організму впоратися
з їх нестачею.
Коментарі