Перейти до основного вмісту

Китайська медицина: правила харчування для різного віку

 



Що б таке з'їсти, щоб схуднути, – на це запитання китайські лікарі не можуть відповісти. А ось як правильно харчуватися, щоб підтримати здоров'я та стрункість тіла – правильна постановка питання.

Всі дієти, про які ви коли-небудь чули (голодні дні, роздільне харчування, монодієти) є в арсеналі китайської традиційної медицини. Отже, вони для чогось корисні. Залишається з'ясувати, який стиль харчування підходить саме вам. Адже згідно з китайською медициною, та сама їжа може бути і ліками, і отрутою – залежно від того, хто і за яких умов її споживає.

 

У китайській традиції є так звані цикли 7 та 8 років: здоров'я жінки обчислюється семирічних циклів, а чоловіки – восьмирічні. Відповідно, у жінок кожні 7 років має змінюватися стиль харчування, згідно з новою фазою. Кожній клієнтці, яка спостерігається у китайського фахівця, продукти призначаються індивідуально – як ліки: формується індивідуальний стиль харчування. Ми розглянемо основні принципи, як має правильно харчуватися залежно від віку середньостатистична здорова людина.

 

ХАРЧУВАННЯ ЗА ВІКОМ

7–14 років

Про харчування з перших днів життя не говоритимемо, це тема окремої великої статті, почнемо зі свідомих дітей: що їм можна і потрібно? Відповідь проста: все, і більше! Білки, жири, вуглеводи будь-якої послідовності, важкі м'ясні страви рекомендовані на ніч. Таким чином, діти тренують травний тракт, а крім того, білкова їжа на ніч сприяє міцному сну.

 

14-21 рік

Підлітковий вік та період становлення, коли на організм навалюється величезне навантаження: гормональна перебудова, емоційні стрибки. Людина з дитини стає дорослою, руйнуються всі правила поведінки і разом з ними звичні правила харчування: дієта стає роздільною (білки - в один прийом їжі, вуглеводи - в інший).

 

Чому? Щоб полегшити організму життя, зняти надмірне навантаження і вивільнити сили, які раніше йшли на перетравлення, – вони потрібні, щоб підтримати здоров'я та допомогти правильно розвиватись новому дорослому тілу. Зрозуміти, що підліток не дотримується цих рекомендацій, дуже просто: висипання на обличчі - результат поїдання всього і відразу, як у дитинстві.

 

21-42 роки

Три дітородні цикли, коли жінкам особливо важливо подбати про здоров'я крові. У китайській медицині кров – окремий орган, який переносить енергію. Якщо він слабшає (зокрема, це відбувається на тлі регулярних рясних менструальних кровотеч) і не підживлюється необхідними продуктами, можливий розвиток анемії та не виключені складнощі з репродуктивною функцією.

 

Згідно з китайською традицією, у жінок кожні 7 років має змінюватися стиль харчування

Які продукти підтримують кров? Червоне м'ясо та яловича печінка, горіхи, водорості та морепродукти тваринного походження, яйця, сезонні червоні ягоди, всіляке насіння (пшенка, кіноа, гречка, льон, кунжут) і, звичайно, овочі. Загалом, меню дівчини, яка хоче народити здорових малюків, згідно з китайською медициною, має бути різноманітним і аж ніяк не вегетаріанським.

 

42 - і до похилого віку

Згідно з китайською традицією, до 42 років жінка вирішила всі питання, пов'язані з дітонародженням, тому дієта може змінюватися. У сучасному світі жінка може вагітніти і пізніше, тоді зміна дієти має бути відкладена. Отже, якщо ви не плануєте дітей, можна замислитись про підготовку до менопаузи – періоду зниження виробництва статевих гормонів.

 

Для збереження здоров'я та краси китайська медицина рекомендує в цьому віці вводити голодування: розвантажувальні дні, або денний голод, або голодування протягом доби. Перерви в їжі мають бути нестабільними, щоб організм не зміг до них звикнути: такі легкі стреси підтримують «вогонь травлення» на високому рівні та допомагають зберегти тіло струнким.

 

Чим старша стає людина, тим менше повинні бути порції і більше голодних днів – це сприяє продовженню життя

 

У нормі менопауза настає 49 років – через сім років після того, як жінка почала до неї готуватися. Що старша людина стає, то більше полегшується дієта: порції менше, голодних днів більше – на думку китайських медиків, це сприяє продовженню життя. Проте ще раз нагадаю: цей варіант, як і всі, описані вище, підходить виключно здоровим людям. Якщо є ті чи інші відхилення, харчування має бути скориговано, виходячи з них.

 

ПІД ЗАБОРОНОЮ

Продукти, які лікарі китайської медицини не рекомендують у жодному віці:

 

— цукор – щодо цього західні лікарі з ними солідарні. Це небезпечний допінг для нервової системи плюс чиста шкода травленню: цукор запускає процеси бродіння в кишечнику, уповільнює метаболізм і, як пишуть у китайських трактатах, «гасить» вогонь травлення.

 

— фрукти – не рекомендовані з тієї ж причини, що й цукор – через процеси бродіння, які не корисні травному тракту. Звичайно, повністю життя без фруктів уявити складно: апельсин або абрикос може бути ласощами, але не основою раціону. В ідеалі споживайте фрукти термічно обробленими (печені яблука та груші, абрикоси у компоті) – тоді вони легше засвоюватимуться.

 

— молочні продукти – на Заході вважається, що міститься кальцій, тому вони нам потрібні. Східні лікарі заперечують: кальцій, звичайно, важливий, але молочні продукти уповільнюють травлення та сприяють набору зайвої ваги. Кальцій можна отримувати з рослинної їжі (броколі, зелень, кунжут та насіння соняшника, горіхи), а споживання молочних продуктів бажано знизити до мінімуму. Молоко і сир дозволені лише тим, у кого «травний вогонь» настільки сильний, що йому ніщо не загрожує: людям із добрим апетитом, які все життя їдять буквально все і не повніють.

 

- сирі овочі – також дозволені людям із гарним травленням; тим, у кого обмін речовин не такий інтенсивний, рекомендується вживати овочі після термічної обробки. Це незвична ідея, яка може викликати безліч заперечень: наприклад, «а як вітаміни»? Навіть 10 хвилин у пароварці зроблять овочі значно більш засвоюваними, тоді як живильні речовини повністю збережуться.

 

Це загальні правила, на яких базується китайська дієтологія. Однак для кожної людини стиль харчування підбирається індивідуально. Ідеальне рішення – налаштувати організм так, щоб він умів сам вибирати ті продукти, які потрібні сьогодні для підтримки здоров'я.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Продукти, які необхідні для схуднення.

  Більшість дієт передбачає обмеження їжі, але професіонали виступають категорично проти голодування. Мало того, вони запевняють, що для схуднення потрібно добре їсти. І в даному випадку "добре" означає якість продуктів, які дозволять вам схуднути, утримати вагу, зміцнити здоров'я та підтримувати молодість.   Зелений чай   Експерти встановили, що якщо випивати 3 чашки зеленого чаю на день, то вага непомітно, але впевнено йде. Вся річ у вмісті в зеленому чаї антиоксидантів, а саме катехінів, які прискорюють обмін речовин, сприяючи кращому спалюванню калорій. До речі, саме тричі на день пропонують пити чай виробники. Головне – вибирати оригінальний продукт найвищої якості.   Непросмажену каву   Американські вчені провели експеримент, у рамках якого добровольцям із зайвою вагою пропонувалося щодня протягом 22 тижнів вживати непрожарені зерна кави. За час експерименту учасникам вдалося схуднути на 7 кг (в середньому), і це при тому, що їхній раціон...

А ви п'єте сік?

    У нескінченному пошуку легальних засобів покращення результативності все більше спортсменів звертають увагу на сік. Звичайно, ми говоримо про фруктовий і овочевий натуральний сік, а не про те, що продається в магазині в пакетах.   Ідея соку як спортивного еліксиру неймовірно популярна. Наприклад, одне з досліджень виявило, що велосипедисти, які випили буряковий сік перед 10-мильною гонкою, пройшли дистанції швидше на 3%, порівняно з тим, коли не пили сік. Не зовсім зрозуміла технологія дії соку, але один з авторів дослідження припускає, що рідкий буряк допомагає покращити кисневе та кровопостачання м'язів та допомагає м'язам використовувати кисень більш ефективно. Але буряковий сік, як ви розумієте, не найсмачніший напій у світі.   Інші виявляють підвищену увагу вишневому соку, який, як стверджується, здатний допомогти спортсменам відновлюватися ефективніше. Сік кислої вишні допомагає зменшити біль у м'язах та слабкість після інтенсивного силового тре...

Корінь лепехи його історія та лікувальні властивості.

  Аїр - це трав'яниста рослина. У народі його називають татарське зілля, болотник, очерет. Ще в народі його називають аїр від тисячі хвороб. Росте на болотистих місцях водоймищах. Має довге мечоподібне листя до одного метра. Є історична гіпотеза про те, як потрапила ця рослина до нас. Ще за часів ХII – XIII століття, коли було нашестя татаро – монгольської орди кочові племена несли з собою дуже багато кореневища та розкидали по водоймах. Адже там, де росте аїр, там завжди дуже чиста вода. І відповідно у цій воді можна відпоювати коней. Ця рослина дуже добре очищує воду. Так як до складу його входить дуже багато ефірних олій. Які й знезаражують воду від шкідливих домішок. Цілющі властивості лепехи були відомі вже давно. Наприклад, якщо мити голову відваром лепехи, то волосся стає густим і дуже красивим. Мають охайний та доглянутий вигляд. За часів епідемій чи вірусних захворювань було рекомендовано жувати корінь лепехи. Вважалося, що корінь лепехи добре очищав слизову оболонку...