Про користь гречаної каші знають усі, їй
приписують багато корисних властивостей, обов'язково враховуючи дієтичний
раціон. Але мало хто знає, що каша з гречки - справжнє джерело вітамінів і
незамінних елементів. Гречка дуже корисний продукт для нашого здоров'я та ще й
недорога.
Гречка це не зерно. Насправді це насіння
рослин – квіток ревеню та кислиці.
У
гречці не міститься глютен
Гречка не містить глютен і тому безпечна
для людей, які страждають на глютенову хворобу.
Замінює
м'ясо
За вмістом незамінних амінокислот білок
гречки високоякісний, добре засвоюється та ефективно збалансований. Вважається
рівноцінною заміною м'яса.
Гречка
містить стійке волокно
Гречка містить стійке волокно, з'єднання,
що дозволяє знизити рівень цукру в крові. При вживанні гречаної каші в їжу
рівень глюкози підвищується повільно, а не стрибками, як при вживанні інших
вуглеводних продуктів. Сприяє схудненню, знижує напади голоду та допомагає при
діабеті.
Гречка
багата на поживні речовини
Гречка багата на фолієву кислоту, яка
сприяє підвищенню загальної стійкості організму до несприятливих факторів
зовнішнього середовища.
Вміст рутину та інших сполук сприяє
зміцненню стінок дрібних кровоносних судин, що дозволяє запобігти появі
гематом, геморою та варикозу. Рутин також перешкоджає утворенню тромбів, знижує
рівень поганого холестерину та вироблення гістаміну, що допомагає при алергії.
Вітамінно-мінеральний
склад
Гречка є чудовим джерелом вітамінів групи
В, амінокислоти триптофан та багатьох мінеральних речовин: марганцю, магнію,
міді, фосфору, селену. Триптофан разом з вітаміном В6, В3 (ніацин) та магнієм
використовується нашим мозком для виробництва серотоніну, що діє як
антидепресант.
Містить
клітковину
В одній чашці гречаної крупи близько 20%
добової норми клітковини, необхідної для шлунково-кишкового тракту.
Без
ГМО
Гречка – екологічно чистий продукт. Це
єдина рослина, яку не вдалося геномодифікувати. До того ж, гречку не обробляють
отрутохімікатами, тому що бджоли, що впливають на врожайність, ігнорують
оброблені пестицидами поля. За екологічну безпеку можна не перейматися.
Захищає
від раку
Однією з найважливіших властивостей
гречаної крупи є захист від раку. Завдяки флавонідам, що містяться в її складі,
гречка перешкоджає розвитку пухлин. Це особливо важливо за сучасного
екологічного сьогодення.
Коментарі