В сучасних магазинах ми звикли бачити
безліч круп, позбавлених природної оболонки. А тим часом, саме вона містить
найбільшу кількість корисних речовин. Перемелені злакові оболонки називаються
висівками. Про них сьогодні й йтиметься.
Із
чого вони складаються?
Висівки включають найкорисніші частини
зерна - зародок і алейроновий шар - і містять у собі до 90% всіх важливих
інгредієнтів, що спочатку містяться в цільному зерні. У висівках виявлено
безліч вітамінів та мінеральних речовин. Але, безперечно, основне багатство
цього продукту полягає у величезній кількості нерозчинних харчових волокон. Вони
очищають кишечник від шлаків та токсинів, стимулюють перистальтику та
підтримують ріст корисної мікрофлори.
Види
висівків
Існує безліч різних видів висівок,
найпопулярнішими серед них є вівсяні, пшеничні, житні, рисові та кукурудзяні.
Вівсяні
висівки
Вважаються одним із найкорисніших видів не
просто. Крім «повільних» вуглеводів та клітковини вони містять вітаміни,
незамінні та замінні амінокислоти, кілька десятків корисних мікро- та
макроелементів. Фахівці цінують їх за легкий жовчогінний ефект та здатність
оперативно відновлювати функціонування кишечника. Також вважається, що вівсяні
висівки здатні запобігти розвитку ракових захворювань кишечника.
Пшеничні
висівки
Мають гарний вітамінно-мінеральний склад,
містять багато клітковини. Вони здатні покращити стан шкіри, волосся та нігтів,
надають позитивний вплив на процеси регенерації. Речовини, що входять до їх
складу, беруть участь у кровообігу, виробленні гормонів і регуляції роботи
всього організму.
Житні
висівки
Містять приблизно 40% клітковини, допомагають
при лікуванні ожиріння, дисбактеріозу, захворювань органів жовчовивідної
системи. Крім вітамінів та мікроелементів у житніх висівках містяться
поліненасичені жирні кислоти Омега-3 та Омега-6. Завдяки їм в організмі
відбувається регуляція холестерину, налаштовується робота головного мозку,
системи серця та судин.
Рисові
висівки
Рисові висівки досить калорійні, понад 300
калорій припадає на 100 г цього продукту. Однак це анітрохи не применшує їхньої
користі для організму. Висівки з рисових оболонок добре справляються із
зашлакованістю організму і мають непоганий склад. До нього входять майже всі
вітаміни групи В, а також А, Е, К, РР та велика кількість корисних мінеральних
сполук.
Кукурудзяні
висівки
За кількістю нерозчинної клітковини
кукурудзяні висівки випереджають усіх своїх суперників. гарною профілактикою
захворювань шлунково-кишкового тракту, у тому числі онкології.
Як
і скільки приймати висівки?
У магазинах висівки найчастіше
зустрічаються у двох формах: розсипчасті та гранульовані. Рекомендована доза і
тих, і інших становить близько 100 г. Необхідно розділити загальний обсяг на
рівні порції та приймати протягом дня.
Починати прийом краще з невеликих порцій,
1-2 ложок розсипчастих висівок (20 гранул) буде достатньо. Потім, коли організм
звикне до нового продукту, можна поступово підвищувати дозу. Розсипчасті
висівки можна додавати в йогурт, кашу, молоко або сік - орієнтуючись на свій
смак.
Дуже важливо разом із прийомом висівок
пити багато води (1,5 - 2 літри на день). Вони працюють за принципом губки і
всмоктують не лише шкідливі речовини та токсини, а й рідину. Якщо не
заповнювати водний баланс організму, є шанс отримати зневоднення.
Важливі
нюанси та протипоказання
Висівки слід приймати з обережністю людям
загостренням захворювань шлунково-кишкового тракту. Не варто зловживати ними та
сильно перевищувати добову дозу. Це може спричинити підвищення газоутворення,
здуття живота і роздратування кишечника.
Коментарі